PRZED YERBĄ
13 lat prowadziłam dom, jestem mamą dwójki wspaniałych dzieci. Byłam rolniczką, współwłaścicielką zakładu metaloplastycznego.
Siedząc wygodnie i bezpiecznie w fotelu mojej kuchni, przez wiele lat kreowałam w głowie swoje wymarzone życie. O podróżach, poznawaniu obcych kultur i ciekawych osób.
Cieszę się życiem, małymi sprawami. Delektuję się nimi każdego dnia.
A POTEM ...
Z książki Wojciecha Cejrowskiego dowiedziałam się o Yerba Mate. Pierwszy zestaw kupiłam na Allegro, spróbowałam i tak się zaczęła YERBAstyczna miłość:)
Zawodowo zajmuję się nią od 2011 roku. Przez 1,5 roku prowadziłam Yerbaciarnię (miejsce gdzie można było kupić i napić się yerba mate). Wspaniały czas, dużo cudownych ludzi, cennych doświadczeń związanych z Y.M.
Od 2013 roku pracuję dla producentki naczynek, akcesoriów do picia Y.M. i importerki samej Y.M. z Ameryki PD.
Od 2016 r. dodatkowo przyszedł czas na Yerba Mamę – najbliższa memu sercu:) Swoją zieloną kulką Yerba Mama mobilką, przemierzam Polskę serwując pyszne koktajle. Możesz mnie spotkać na różnego rodzaju eventach. Organizuje warsztaty picia Yerba Mate.
Tworze autorskie gadżety ułatwiające picie mate np. zestaw z naczynkiem, na którym jest skrócona instrukcja, jak prawidłowo przygotować napar Yerba Mate.
MISJA YERBA MAMY
Chcę, aby w Polsce o Yerba Mate usłyszał każdy. Moim marzeniem jest, żeby Y. M. była obecna w większości polskich domów. I w kuchennej szafce, stała obok np. zielonej herbaty czy kawy. By świadomie sięgano po Yerba Mate, w celu pobudzenia, a kawę pito tylko dla smaku. Chce Ci pokazać, że możesz bawić się jej smakiem. Wszystko w zabawnej formie, pysznie, zdrowo i YERBAstycznie! W moich działaniach jest COŚ jeszcze…:)
Jaką Yerbe lubię
Moje propozycje przyrządzenia Yerby. Niekoniecznie tradycyjne. Baw się jej smakiem. Dobrze przygotowana, nie straci swej mocy!
Yerba Mojito
na gorące dni
Co Ci jest potrzebne:
– szklanka LONG ok 300-500ml
Dodajemy:
– ósemkę cytryny (limonki), pomarańczy, oraz kawałek arbuza, może być malina/truskawka.
– kilka listków świeżej mięty wszystko „maglujemy/rozgniatamy” w szklance
Dolewamy:
– ok. 200ml schłodzonego, przecedzonego naparu z yerby*
– ok. 50ml soku mięta-jabłko
– ok. 50ml soku czerwonego (granat, żurawina, wiśnia)
– odrobinę syropu malina/wiśnia
– odrobinę wody gazowanej na koniec do wykończenia
– lód (na letnie dni)
*15g dowolnej yerby (ok 3 duże łyżki), zalewamy wodą ok 80stC i zostawiamy do ostudzenia, przecedzamy.
Voila, smacznego! 🙂
Yerbogrzej z imbirem
na zimne wieczory
Co Ci jest potrzebne:
– szklanka LONG ok 300-500ml
Dodajemy:
– pomarańczę, cytrynę, świeży imbir oraz 2 goździki – „maglujemy/rozgniatamy” w szklance
– 2 łyżki miodu
Dolewamy:
– ok. 200ml gorącego, przecedzonego naparu z yerby*
*15g dowolnej yerby (ok 3 duże łyżki), zalewamy wodą ok 80stC i zalewamy „zmaglowane/rozgniecione” owoce
Szybki rozgrzewający i pobudzający napój na jesienne dni/wieczory gotowy!
Yerba Ogórro
na dobrą imprezę
Co Ci jest potrzebne:
– szklanka LONG ok 300-500ml
Dodajemy:
– ósemkę cytryny (limonki), pomarańczy, oraz 2 plasterki świeżego ogórka
– kilka listków świeżej mięty wszystko „maglujemy/rozgniatamy” w szklance
Dolewamy:
– ok. 200ml schłodzonego, przecedzonego naparu z yerby*
– ok. 50ml soku mięta-jabłko
– ok. 50ml soku limonkowego, bądź podobnego jasnego
– odrobinę wody gazowanej na koniec do wykończenia
– lód (na letnie dni)
*15g dowolnej yerby (ok 3 duże łyżki), zalewamy wodą ok 80stC i zostawiamy do ostudzenia, przecedzamy.
Yerba Ogórro i żubrówka to dobry duet, podobno… 😉