Jak prawidłowo zaparzyć Yerbę?

Czy wiesz jak prawidłowo zaparzyć Yerba Mate by wydobyć z niej maksymalnie głęboki smak ?

ymw3Fałsz : Czy woda musi mieć dokładnie 70 stopni, a suchą yerbę trzeba zalewać dokładnie siedem-osiem razy?

Prawda: Najważniejsze aby nie zalać jej wrzątkiem, bo Yerba paskudnie się odwdzięcza i też tak smakuje. Tam, gdzie pija się yerba mate nikt nie mierzy jej temperatury termometrem. Należy nie dopuszczać do zagotowania się wody, ale u nas to ryzyko. Ja 15 min od zagotowania się wody przelewam ją do termosu. A liczba zalań? To zależy. Głównie od ilości sypanej yerby. Pije się dopóki ma jakiś smak. Nie trzymaj się tu sztywnych zasad.

 

 

 

Dobra rada: Na początku syp 2-3 duże łyżki, zalewaj do 7-8 razy. Sukcesywnie zwiększaj, aż dojdziesz do 1/2-3/4 naczynka. Taką ilość zalewam nawet 1-2 litrami wody.
Pamiętaj o tym… nie mieszaj bombilli! Ominie Cię wątpliwa przyjemność jedzenia ostrokrzewu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *